Mézeskalács karácsonyra

mezes-kalacs.jpg

Karácsony közeledtével a fahéj és a fűszerek finom illata sok otthonban jelenik meg. De miért is hódolunk ennek az ünnepi hagyománynak? Miért sütik a mézeskalács süteményeket oly gyakran ebben az évszakban?

Generációkon át a méz volt az egyetlen édesítőszer, amelyet a finom és tápláló sütemény sütéséhez használtak, amely sokáig eltartható volt. Ennek ellenére, főként a széleskörű elérhetősége miatt, a nádcukor, majd később a répacukor népszerűsége az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt, aminek következtében a mézeskalács számos kultúra ikonikus ételévé vált az idők során.

Mivel a méz a középkorban drága árucikk volt, csak különleges események alkalmával használták sütemények sütéséhez. A kolostorok már az 1200-as években készítettek vallásos figurákat és élethű ábrázolásokat az ezt az édesítőszert használó személyekről. Ahogy egyre többen kezdték értékelni a méz kiváló ízét és dekoratív értékét, hamarosan a mézzel készült vibráló dekorációk készítésére szakosodott céhek is követték a példát, így a méz az egyik legkeresettebb ajándéktárgy lett abban az időben. Ráadásul az olyan mesék, mint a Grimm testvérek "Jancsi és Juliska" mézeskalácsházakat használtak a csábítás szimbolizálására - ezzel még inkább megszilárdítva a méz jelentőségét a popkultúrában.

A mézeskalácsdíszítés művészete évszázadok óta szimbolikus rendszerként szolgál a fontos eseményekre való megemlékezéshez. Vásárokon az embereket mézeskalácsszívekkel, lovagokkal, kardokkal és babákkal ajándékozzák meg. Sőt, sokan úgy döntenek, hogy ezeket a gyönyörű alkotásokat díszként a karácsonyfájukra akasztják - bár ez a bizonyos darab ennyi év után nyilvánvalóan már nem fogyasztható!

Torták és más sütemények sütéséhez kiváló minőségű alapanyagokat a Marbellíta webshopjában találhattok.